
Durant aquest mes de maig, un total de 10.000 alumnes de Primària i Secundària realitzaran tallers d’arquitectura gràcies al programa ‘Arquitectura a les Aules’ del COAC. Des del 2019, més de 300 arquitectes han participat en el projecte, ajudant a que els valors de l’arquitectura arribin a les escoles i la ciutadania.
La iniciativa es durà a terme a 105 centres educatius i s’emmarca en les Setmanes d’Arquitectura de Barcelona, que se celebren entre el 12 de maig i el 28 de juny. En total, 116 arquitectes impartiran 365 tallers d’arquitectura en les pròximes setmanes a la província de Barcelona. Es tracta d’activitats experiencials a través de les quals es busca que l’alumnat observi, pensi i actuï seguint el fil de l’arquitectura del seu entorn més immediat. En definitiva, que els infants i joves descobreixin una nova mirada sobre els espais que ens acompanyen cada dia.
Els tallers s’engloben dins de quatre temàtiques:
· Descoberta de l’entorn: activitats enfocades a descobrir el seu barri, per conèixer-ne les activitats que li són pròpies, els serveis que ofereix o l’urbanisme. Un dels tallers, per exemple, planteja la urbanització del seu barri a mida, ideant i pensant quines són les necessitats i com donar-hi resposta.
· Repensar els espais educatius interiors-exteriors: propostes vinculades a l’entorn immediat del centre educatiu i orientades a la millora i transformació dels espais com pot ser, per exemple, el mateix pati de l’escola amb la recerca de propostes per generar zones d’ombres.
· Sostenibilitat i salut: tallers pensats per descobrir com pot l’arquitectura ser sostenible i saludable. Per exemple, a través del coneixement de diversos materials, especialment aquells més tradicionals i naturals.
· Diversitat funcional i accessibilitat i gènere: activitats orientades a l’anàlisi de l’espai escolar per millorar-lo, amb la mirada posada, per exemple, en l’accessibilitat, amb tallers sensorials i vivencials.
Com a novetat, aquest any també se sumen a ‘Arquitectura a les Aules’ les dues escoles que formen part del programa Magnet: l’escola Arquitecte Gaudí de Sant Feliu de Llobregat i a l'escola Rius i Taulet de Barcelona, oferint tallers de construcció de baix cost de la mà dels estudiants de la universitat d'Arquitectura, per tant es trasllada la festa de les Corts a l’11 i 12 de juny respectivament.
Magnet és un programa impulsat conjuntament pel Departament d’Educació i Formació Professional de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Bofill i l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona. El projecte Magnet, al Centre Obert d’Arquitectura s’emmarca en el programa ArquiEscola que té com a objectiu implementar de manera estable i significativa l’arquitectura a les aules i treballa amb centres educatius de proximitat, establint col·laboracions de llarga durada. Els dos centres que han apostat per l’arquitectura com a projecte d’innovació pedagògica que treballaran durant quatre anys.
Set anys apropant l’arquitectura a infants i joves
L’èxit del projecte ha permès estendre’l a altres territoris de Catalunya. Enguany, les ciutats d'Olot, Lleida, Reus, Tarragona, Terres de l'Ebre, Vic i Manresa s'hi sumen amb més de 50 tallers.
El 2019, el COAC va posar en marxa “Arquitectura a les Aules” dins del programa ArquiEscola, amb la voluntat d’apropar aquesta disciplina als més petits. Des que es va iniciar el projecte, ja hi han participat més de 34.000 alumnes de més de 200 escoles i moltes hi han participat en més d’una edició.
El 2020, la COVID-19 va obligar a reconvertir els tallers en propostes en línia, que es poden recuperar accedint a “Aprendre des de Casa” o bé al canal YouTube del COAC. Les imatges i les descripcions dels tallers de tots aquests anys es poden veure a “Arquitectura a les Aules 5.0”.