Donada la importància d’aquest nou marc legal i la responsabilitat que representa, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) ha fet un seguit d’accions, des de la seva entrada en vigor, per donar formació al nostre col·lectiu en aquest nou treball. En aquest sentit, la Demarcació de Girona del COAC organitza el curs – taller Generació d’arxius GML Inspire per a la georeferenciació i coordinació entre el cadastre i el registre de la propietat per seguir posant-vos al dia sobre les novetats i canvis legislatius i professionals del sector.
Aquesta formació online es durà a terme els dies 4 i 18 de juny, de 16 a 20 hores, i anirà a càrrec de Rafael Temes Cordovez, doctor Arquitecte per la Universitat Politècnica de València i Màster en Projectació Urbanística per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Durant el curs es tractaran temes com la primera inscripció de finques (immatriculació), la declaració de noves construccions en una finca, o bé actuacions que determinin una reordenació dels terrenys, entre d’altres: parcel·lacions, reparcel·lacions, segregacions, etc.
Així doncs, per exemple, per inscriure una reparcel·lació ja no és suficient amb aportar el plànol de la reparcel·lació, sinó que s’ha d’afegir a la documentació la georeferenciació de cada parcel·la en cadascun dels seus vèrtexs. El plànol que s’exigeix és el del Cadastre, excepte en els supòsits contemplats a la Llei (bàsicament quan la realitat física que es vol inscriure no coincideix amb la descripció cadastral, o bé quan l’operació produeixi una reordenació dels terrenys). En aquests casos, juntament amb la representació gràfica cadastral que pugui existir, caldrà aportar una representació gràfica alternativa (RGA). Aquesta RGA haurà de complir amb els requisits fixats reglamentàriament. Per saber si la RGA ja elaborada compleix els requisits tècnics esmentats, i en particular la compatibilitat amb la representació de les parcel·les que figuren en la cartografia cadastral, la Direcció General del Cadastre disposa, a través de la seva Seu Electrònica, d'un servei de validació de bases gràfiques georeferenciades alternatives. L’informe de validació porta un codi de verificació segur que els Notaris i Registradors poden fer constar a l’escriptura o a la inscripció, i que servirà perquè el Cadastre realitzi l'actualització o rectificació que correspongui.
Al web del Cadastre hi trobareu tots els aspectes pràctics d’aquestes exigències, amb definicions detallades sobre la georeferenciació, requisits tècnics de les RGA, obtenció de la validació de la RGA, tramitació de l’aportació de la representació gràfica en els diferents supòsits, i preguntes freqüents.