L’Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) col·labora amb l’exposició “La casa noucentista: arquitectura unifamiliar a Catalunya (1913-1932)”, que es podrà veure del 19 de maig al 10 de novembre de 2018, a la Fundació Masó de Girona.
Masó i la resta d’arquitectes noucentistes van rebre molts encàrrecs per la construcció d’habitatges unifamiliars, tant de primeres residències urbanes com de xalets i torres d’estiueig. Aquesta exposició presenta una selecció de les 18 cases més representatives del Noucentisme per mostrar fins a quin punt el substrat polític i cultural que va donar forma al moviment noucentista també va crear una determinada arquitectura i decoració d’interiors al servei de la nova burgesia catalana.
En aquesta ocasió, l’Arxiu Històric del COAC hi col·labora cedint vuit documents dels projectes per a la Casa Masramon (1913) i Senya Blanca (Xalet Josep Ensesa (1923-1929, 1929-1933), custodiats per l’Arxiu Històric a Girona, i 23 plànols i fotografies, procedents de l’Arxiu Històric a Barcelona, dels projectes Torre Amatller a Cabrera de Mar de Lluís Bonet Garí; Casa Freixa a Sitges de Josep M. Martino; Casa Lluís Guarro a Barcelona d’Antoni Puig Gairalt; Casa Adolf Florensa a Barcelona d’Adolf Florensa Ferrer; Xalet Assumpció Tey a Cardedeu de Ramon Puig Gairalt; Ca l’Oromí a Palau-solità i Plegamans de Francesc Folguera i Grassi; Torre Solanas a Teià de Lluís Bonet Garí; Villa Teresita (Casa Avelino Montenegro) a Sitges de Josep M. Martino; i “L’estudi complet d’una vil·la d’esbargiment en un poble veí de Barcelona. Projecte d’una Vil·la d’Esbarjo a Horta, c. 1914”, de Josep Danés i Torras i Frances Folguera que va obtenir el primer premi del III Concurs d’arquitectura del Centre Excursionista de Catalunya.