XVIIè Curset sobre la intervenció en el patrimoni arquitectònic. De l'original a les successives intervencions: reproducció, contrast i similitud
La Demarcació de Barcelona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya us convida un cop més a participar en el Curset que des de 1978 organitza anualment la Comissió de Defensa del Patrimoni Arquitectònic i que com ja és tradicional se celebra el mes de desembre, a l’entorn del dia de Santa Llúcia. El programa de la dissetena edició del Curset és fidel als trets essencials que l’han caracteritzat sempre: la informació d’actualitat, i el debat i la reflexió sobre la metodologia i els criteris de la restauració, a la llum de la praxi històrica i del context actual de la cultura arquitectònica. Com cada any, el Curset és obert a tota mena de professionals i estudiants (de l’arquitectura, la construcció, l’enginyeria, la restauració, la històrica, l’arqueologia) i a totes les persones interessades en la intervenció en el patrimoni monumental.
El XVIIè Curset estarà format, bàsicament, per dos temes que pretenen desenvolupar, amb interès globalitzador, dos aspectes actuals sobre el patrimoni, per t al d’exposar criteris i les possibles actuacions en els treballs d’intervenció i preservació.
1. De l’original a les successives intervencions
En els treballs d’intervenció en el patrimoni arquitectònic, es freqüent trobar, sobre un edifici històric original, altres intervencions posteriors. A vegades són de menor importància, però a vegades són significatives. Conservar les posteriors intervencions pot comprometre la regeneració de l’arquitectura inicial
2. Reproducció, contrast i similitud
Tres conceptes bàsics de la restauració del patrimoni arquitectònic, que es presten a moltes interpretacions i aplicacions en funció de la realitzat de cada edifici i cada situació i lligades al subtil concepte de l’autenticitat, en les més diverses accepcions de la paraula.
No és rar disposar de la suficient informació per afrontar la reconstrucció de l’arquitectura parcialment desapareguda i per tant, es presenten varies possibilitats d’actuació: la possibilitat d’una reproducció fidel, d’una intervenció contrastada o d’una analogia de l’edifici inicial i la seva atmosfera.
A més dels dos temes exposats, hi haurà també la presentació de les restauracions més significatives realitzades últimament per la Generalitat de Catalunya i la Comunitat de les Illes Balears, invitada d’aquest any.
També es realitzarà una visita comentada a diverses obres de la ciutat de Barcelona.
Finalment, la Demarcació de Barcelona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, oferirà als participants un refrigeri a la Sala Polivalent, al soterrani de la Casa Milà (La Pedrera)
Tiquet d'accés a la sala d'actes