XIVè Curset sobre la intervenció en el patrimoni arquitectònic. 1991: l'Odissea de l'espai
La Demarcació de Barcelona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya us convida un cop més a participar en el Curset que des de 1978 organitza anualment la Comissió de Defensa del Patrimoni Arquitectònic i que com ja és tradicional se celebra el mes de desembre, a l’entorn del dia de Santa Llúcia. El programa de la catorzena edició del Curset és fidel als trets essencials que l’han caracteritzat sempre: la informació d’actualitat, i el debat i la reflexió sobre la metodologia i els criteris de la restauració, a la llum de la praxi històrica i del context actual de la cultura arquitectònica. Com cada any, el Curset és obert a tota mena de professionals i estudiants (de l’arquitectura, la construcció, l’enginyeria, la restauració, la històrica, l’arqueologia) i a totes les persones interessades en la intervenció en el patrimoni monumental.
El divendres i el dissabte, matins informatius, tot passant revista a les restauracions més significatives, públiques o privades, acabades a Catalunya entre 1990-1991 i les fetes per les administracions públiques convidades especialment a presentar-les. Aquest any: la Comunidad de Madrid i la Generalitat Valenciana.
La tarda del dijous, sessió introductòria per ajudar a contextualitzat la reflexió a la llum del que ha estat i és la restauració monumental. Aquest any: història de la restauració a Espanya i reflexió crítica sobre els últims dotze anys d’activitat sobre el patrimoni monumental.
La resta de sessions, mitjançant conferències i presentació d’obres, reflexió teòrica i debat a partir d’un aspecte específic de la restauració. Aquest any: reflexió sobre l’anàlisi i la recuperació de l’espai arquitectònic com a tret essencial del monument. Exposició i col·loqui entre arquitectes, historiadors i enginyers.
Divendres a la tarda, l’anàlisi històrica: un diàleg sobre els límits de la validesa de la recuperació de l’espai genuí del monument quan suposa sacrificar o alterar les aportacions d’èpoques posteriors.
Dissabte al matí: l’anàlisi formal. La recuperació d’espais que han perdut per una causa o altra les característiques formals primitives.
Dissabte a la tarda: l’anàlisi estructural. Un aspecte de la restauració monumental de gran actualitat: com l’anàlisi de les característiques estructurals i del comportament estàtic del monument abans de la redacció dels projectes pot garantir la seva eficàcia i, sovint, estalviar recursos econòmics i formals.
Diumenge, visita. Aquest any també constarà de dues parts:
-obres de restauració d’execució recent o en curs (inclou alguns dels projectes presentats en la XIIIè Curset)
-arquitectura olímpica (completant la visita realitzada el 1990 a una part de l’anella de Montjuïc)