Curset sobre la intervenció de l'arquitecte en el patrimoni arquitectònic
La protecció del patrimoni arquitectònic, entesa d’una manera àmplia (investigació, restauració, catalogació, reutilització, sensibilització, difusió, etc.), és avui una exigència a la que cal donar una eficaç resposta. Anys i anys de desprotecció i destrucció dels nostres monuments, dels nostres centres històrics, del nostre paisatge, el clam popular plantejant la reutilització com a alternativa als dèficits col·lectius, la manca d’eines de sensibilització, exigeixen una actuació efectiva.
Aquesta resposta, aquesta actuació, no corresponen, però, només a l’Administració. Són responsabilitat de tota la societat. Una part fonamental d’aquesta responsabilitat és de l’arquitecte en la seva actuació professional, com a dissenyador o com a urbanista, intervenint en aquest patrimoni, entenent com a tal els edificis d’interès arquitectònic o històric, els elements de significació urbana, els conjunts, els centres històrics, l’arquitectura popular, el paisatge urbà, etc.
Per això, en organitzar aquest curset no hem pensat en la formació d’especialistes, sinó en l’actuació quotidiana de l’arquitecte que sovint es relaciona amb el patrimoni projectant edificis en centres històrics o entorns monumentals, restaurant o consolidant, redactant plans urbanístics o exercint com arquitecte municipal. Voldríem iniciar, amb aquest, una sèrie de cursets que en els propers anys aprofundeixin en els diversos temes que enguany tractarem. Creiem que així contribuirem a millorar el servei que la professió ha de donar a la societat en aquest camp de la cultura.
Un altre fet ens motiva part de les intencions del curset. Catalunya camina cap a la seva Autonomia, cap al seu autogovern. En un futur, que desitgem no llunyà, hem de recuperar totes les funcions respecte al nostre patrimoni. Per això volem reflexionar dins el curset de dos temes bàsics per al futur: l’ensenyament d’aquestes matèries i l’organització dels serveis tècnics i polítics adients per a la protecció del nostre patrimoni arquitectònic.
I per això ens plau de manera especial el patrocini de la Generalitat.
Comissió de Defensa del Patrimoni i Arxiu Històric de Barcelona