XXXIIè Curset. Jornades internacionals sobre la intervenció en el patrimoni arquitectònic. Arquitectures d’anada i de tornada. Patrimoni colonial, indià i modern: Cuba, Catalunya i altres experiències
A finals del segle XVIII es va iniciar la incorporació directa dels catalans a la carrera d’Índies i, per tant, l’emigració massiva durant bona part del segle XIX de molts joves dels pobles del litoral a Cuba i altres colònies d’Ultramar com Puerto Rico, l’Argentina o Veneçuela. Els protagonistes de l’aventura colonial són famílies catalanes com els Partagàs, d’Arenys de Mar, que es converteixen en els reis del tabac a Cuba; els Bacardí, que a l’ombra del ratpenat del rom creen una nissaga de polítics i empresaris que construiran un dels edificis més emblemàtics de l’Havana, o els Ribalaigua, de Lloret de Mar, que creen un imperi de bars i restaurants. Els nostres avantpassats que varen fer fortuna a Amèrica van invertir bona part dels seus capitals en la modernització del país, especialment en el sector industrial, en la construcció i en les infraestructures viàries en un temps en què l’illa caribenya era el centre neuràlgic del comerç internacional.
Apareix aleshores una nova arquitectura, creada a partir dels mestres d’obres i arquitectes catalans, que es caracteritza per la importació de models autòctons que incorporen trets eclèctics que defineixen un nou estil colonial. La història de les arquitectures catalanes a Amèrica té lloc en dos temps diferents: d’una banda, en l’aportació dels mestres d’obres i arquitectes catalans que desembarquen al territori d’ultramar al llarg del segle XIX, cosa que dóna lloc a les arquitectures americanes de signe divers; d’altra banda, en les aportacions dels qui varen retornar enriquits a Catalunya, els indians o americans, lluint el nivell de vida conquerit. Serà l’inici d’una arquitectura indiana amb trets propis, de palaus amb àmplies balconades, exotisme decoratiu i jardins exuberants que caracteritza molts pobles del litoral català, com ara Sitges, Begur, Cadaqués, Vilanova i la Geltrú, Torredembarra o Lloret de Mar.
Director:
Josep Maria Fortià i Rius, doctor arquitecte
Equip organitzador:
Antoni Aguilar i Piera, Marta Daranas i Serrano, Verónica Esparza Saavedra i Mercè Hortalà i Vallvé, arquitectes
Vídeos de les ponències (dia 10)
Vídeos de les ponències (dia 11)
Vídeos de les ponències (dia 12)
Vídeos de les ponències (dia 13)