XVIIIè Curset sobre la intervenció en el patrimoni arquitectònic. Patrimoni i sensibilitat mediterrània
La Demarcació de Barcelona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya us convida un cop més a participar en el Curset que des de 1978 organitza anualment la Comissió de Defensa del Patrimoni Arquitectònic i que com ja és tradicional se celebra el mes de desembre, a l’entorn del dia de Santa Llúcia. El programa de la divuitena edició del Curset és fidel als trets essencials que l’han caracteritzat sempre: la informació d’actualitat, i el debat i la reflexió sobre la metodologia i els criteris de la restauració, a la llum de la praxi històrica i del context actual de la cultura arquitectònica. Com cada any, el Curset és obert a tota mena de professionals i estudiants (de l’arquitectura, la construcció, l’enginyeria, la restauració, la històrica, l’arqueologia) i a totes les persones interessades en la intervenció en el patrimoni monumental.
En la Intervenció en el Patrimoni arquitectònic, sovint es parla d’una sensibilitat mediterrània diferent d’una sensibilitat centreeuropea o anglosaxona. Però, fins a quin punt és real i única l’existència d’aquesta sensibilitat mediterrània? Conèixer les seves identitats i diferències, els seus límits geogràfics, ètnics o religiosos, i veure com influeixen en la valoració del seu patrimoni arquitectònic, és el tema d’aquest Curset. Analitzar com es pot mantenir i restaurar el patrimoni mediterrani, com es poden revitalitzar les seves velles ciutats i monuments sense perdre’n els signes d’identitat cultural davant els requeriments actuals i futurs, serà el seu objectiu. Estudiarem les diverses cultures, des dels monuments egipcis als jueus, des de les construccions de terra musulmanes a les fortificacions pètries medievals, des de l’arquitectura romana a la neoclàssica, a partir dels tres grans elements que han definit la seva cultura arquitectònica: la ciutat, el temple i l’arquitectura civil.
Per això, el Curset s’estructura en els quatre apartats següents:
1. L’ordenació dels entorns dels grans monuments en funció dels requeriments del futur
2. La revitalització dels antics nuclis originaris de les ciutats
3. El temple com a expressió de la religiositat de les diverses cultures
4. L’edifici civil com a representació dels poders i de la manera d’entendre la vida de cada poble.
Aquest any, obres realitzades per la Comunitat de Múrcia i a la ciutat de Melilla seran les invitades, dins la tradició de presentar treballs de les diverses autonomies espanyoles.
Altrament, com ja és costum, la Demarcació de Barcelona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya oferirà un sopar dins d’un marc arquitectònic especial.