XVIè Curset sobre la intervenció en el patrimoni arquitectònic. Entorn i monument: una visió de conjunt
La Demarcació de Barcelona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya us convida un cop més a participar en el Curset que des de 1978 organitza anualment la Comissió de Defensa del Patrimoni Arquitectònic i que com ja és tradicional se celebra el mes de desembre, a l’entorn del dia de Santa Llúcia. El programa de la setzena edició del Curset és fidel als trets essencials que l’han caracteritzat sempre: la informació d’actualitat, i el debat i la reflexió sobre la metodologia i els criteris de la restauració, a la llum de la praxi històrica i del context actual de la cultura arquitectònica. Com cada any, el Curset és obert a tota mena de professionals i estudiants (de l’arquitectura, la construcció, l’enginyeria, la restauració, la històrica, l’arqueologia) i a totes les persones interessades en la intervenció en el patrimoni monumental.
Moltes vegades i per diversos motius, les actuacions sobre el patrimoni monumental resulten ser operacions que es basen estrictament en al intervenció sobre el propi bé immoble, sense incidir en l’espai físic que l’envolta. No cal dir que l’entorn dels monuments és un dels conceptes clau per tal d’aconseguir la preservació en condicions adients del patrimoni. En aquest XVIè Curset es pretén abordar, amb interès globalitzador, els diferents aspectes de les relacions que s’estableixen entre el monument i el seu entorn, intentant aclarir els criteris i les possibles actuacions a emprendre per valorar i protegir el patrimoni monumental que disposem.
Hi haurà tres tipus de conferències: informatives, temàtiques i d’obres. Les informatives comunicaran les restauracions més significatives acabades a Catalunya entre 1992 i 1993 i les realitzades per les administracions públiques convidades aquest any: Aragó i Andalusia. Les conferències temàtiques abordaran des d’un punt de vista conceptual l’anàlisi específica de les relacions entre l’entorn i el monument, mentre que en les conferències d’obres els seus autors explicaran els criteris emprats al fer les distintes restauracions. També hi haurà dues conferències dedicades a explicar l’estat actual de la restauració arquitectònica a les ciutat d’Amsterdam i Praga i una visita comentada al conjunt constituït per la Casa de Caritat, el Convent dels Àngels i el Museu d’Art Contemporani de Barcelona.
D’altra banda, la Demarcació de Barcelona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya oferirà als participants un refrigeri en el Palau Reial de Pedralbes.
Programa de la visita del diumenge