El passat dimarts 13 de desembre ens va deixar l'arquitecte Josep Ferrer Bosch als 92 anys. Nascut a Tarragona l'any 1930, Ferrer Bosch es va titular com arquitecte a l'ETSAB l'any 1959. Alumne de Josep Maria Sostres, en 1954 començà a treballar a l'estudi de Josep Soteras Mauri, en aquell moment arquitecte municipal de Barcelona i una de les figures més influents a l'escena arquitectònica de la Ciutat Comtal. Com a conseqüència d'aquesta relació amb Soteras, a qui podem considerar el seu mestre, participà en projectes tan rellevants com les Habitatges del Congrés Eucarístic (1952-62); el projecte del Nou Camp, estadi del Futbol Club Barcelona (1954-57) i en els Palaus Municipals d'Esports de Barcelona (1955) i Madrid (1959).
Al 1960, un any després d'acabar la carrera, en els inicis del boom turístic de la Costa Daurada, va projectar una de les primeres urbanitzacions de Salou, Pinos Mar, també els primers blocs d'apartaments a la platja del Racó de Vila-seca, els quals per la seva singularitat apareixen en diverses publicacions del Col·legi d'Arquitectes; a la carretera de Salou-Cambrils va realitzar la urbanització Reus Mediterrani encarregada per una cooperativa.
Una característica rellevant del seu treball serà la recerca d'una síntesi entre arquitectura, art i disseny. Bona mostra d'això és l'edifici "1964" (Rambla Nova 115, Tarragona, 1961-64), realitzat amb la col·laboració de l'escultor Josep M. Subirachs; els portals d'accés a l'edifici Aquarium (Ramón y Cajal 31-33, Tarragona, 1968) amb murals ceràmics de Marcel Martí i del propi Subirachs ; o els relleus del restaurant Pez Burlón i de l'hotel Rovira de Cambrils, realitzats per Ramon Ferran.
L'any 1968 va ser un dels impulsors a Tarragona de la Llibreria de la Rambla, un referent cultural fins 1982. Durant tot el seu exercici professional no deixarà mai de dibuixar, pintar o fer escultures. L'any 2008 es jubila i fa orfebreria al seu taller-estudi del carrer de la Granada.
L'obra de Josep Ferrer Bosch, conservada des de l'any 2015 a l'Arxiu Històric de la Demarcació de Tarragona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, se'ns revela inassequible a l'hora d'enquadrar-la en criteris estilístics. La seva és una obra eclèctica realitzada quasi exclusivament a través d'encàrrecs privats resolta sempre amb gran professionalitat i solvència, que ja forma part de la millor història de l'arquitectura catalana de la segona meitat del segle XX.
Escrit per Jordi Guerrero, arquitecte.
Demarcació de Tarragona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya