Arquitectour Lleida 2020
Ruta guiada per les passarel·les del riu Segre
La canalització del riu Segre centrarà la sisena edició de l’Arquitectour Lleida, ruta guiada gratuïta per les passarel·les del riu Segre, organitzat per la Demarcació de Lleida del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. La iniciativa es concentrarà en un sol dia, dissabte 3 d’octubre, i explicarem les tres passarel·les del riu Segre. L’objectiu de la ruta és també “donar a conèixer als participants l’evolució històrica dels projectes urbanístics a la canalització del riu Segre al seu pas per Lleida”, a càrrec de l’arquitecte i urbanista Josep Ma Llop Torné, director de la Càtedra UNESCO-UdL Ciutats Intermèdies, urbanització i desenvolupament.
Passarel·la Camps Elisis, 2000-2003
Arquitectes: Pere Joan Ravetllat, Carme Ribas, Nicolás Markuerkiaga i Daniel Mòdol
L’arribada a la ciutat és molt diferent en cadascun dels dos marges. Al marge dret, sobre el passeig consolidat, el recolzament de la passarel·la pretén no alterar substancialment l’entorn. Al contrari, al marge esquerre, l’espai buit entre els Camps Elisis i el nou mur de ribera permet ordenar una major embocadura del pont que es perllonga. És un espai d’estada per a la contemplació de la vista sobre la ciutat vella i la Seu. Al mateix temps, ofereix un racó d’ombra sobre el parc fluvial. Contràriament al marge dret, aquí es pretén esborrar els límits entre passarel·la i ciutat.
Passarel·la del Liceu Escolar, 1994-1998
Plaça Blas Infante, 2006-2010
Arquitectes: Mamen Domingo i Ernest Ferré
Enginyers: Àngel C. Aparicio i Manuel Reventós
Per assolir el caràcter de carrer urbà que es pretenia donar a la passarel·la, es crearen un conjunt d’espais interrelacionats, amb diferents funcions i activitats, per generar un centre de vida ciutadana. La plaça es va concebre com a mirador damunt del riu sobre la ciutat i com a porta d’accés al Parc del Segre, i se separà del recorregut de vianants que travessen el riu. L’efecte de lloc a recer del trànsit s’accentuà per mitjà de la separació de rasants i del tractament dels paviments. Aquest mateix mecanisme s’utilitzà per separar les zones de pas i de repòs. Això fou possible per l’amplada de 7 m de la passarel·la.
Passarel·la Maristes, 2010
Arquitecte: Ramon Domènech i Companys
Enginyer: Pedelta Enginyeria (Juan A. Sobrino)
Passarel·la generada per dues parts ben diferenciades, tant en la seva solució tipològica i constructiva, com en el seu vessant funcional. La part principal, de formigó, conceptualment sòlid, és el que marca l’itinerari directe entre un marge de riu i l’altre. Té un ample constant de 5 m. En el costat d’aigües avall, hi ha una part més lleugera i variable en la seva disposició, configuració i dimensió. Comença amb la marquesina de benvinguda i augmenta l’ample efectiu fins als 7,75 m, permetent quelcom més que el simple pas, com ara el descans i la relació entre els vianants. Finalment, una rampa dins de la mateixa passarel·la condueix, en suau descens, cap al passeig i zona enjardinada de la canalització.
Esther Fanlo Grasa, coordinadora de sostenibilitat de la Regidoria d’Habitatge i Transició Ecològica de la Paeria, ens acompanyarà en el recorregut i farà una explicació de les propostes de la Paeria respecte als espais públics lligats al riu.
INSTAWALK
03/10/2020, 9.45 h, inici des del punt de trobada
S’organitza un “Instawalk” seguint la ruta de l’Arquitectour Lleida.
Durant l’Arquitectour, us animem a penjar a Instagram fotografies vinculades a l’arquitectura i l’urbanisme de Lleida amb les següents etiquetes:
#arquitectour_lleida_2020
#arquitectour_lleida
#espaisimprescindibles
A més, ens podeu seguir i citar a les xarxes socials:
Facebook - @arquitecteslleida
Twitter - @coaclleida
Instagram - @arquitectes_lleida
_______
Punt de trobada: Passarel·la Camps Elisis, a les 9.45 i 10.30h
Activitat gratuïta - places limitades
Inscripcions obligatòries amb identificació i assignació de grups:
973 234 051 / junta.lle@coac.net
Per minimitzar els riscs de contagi per la Covid-19 es faran dos grups de sortida i es repartiran mascaretes i gel hidroalcohòlic a l'inici.
_______
Organitza:
COAC Lleida
Col·labora:
Ajuntament de Lleida