L’escola Camps Elisis de Lleida ha iniciat un projecte innovador en aliança amb la Demarcació de Lleida del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, que tindrà una durada de quatre anys. El projecte dona un caire nou a la visió de l’entorn, prenent l’arquitectura com a eix vertebrador de l’aprenentatge, i està emmarcat en el programa “Magnet, aliances per a l’èxit educatiu”, impulsat pel Departament d’Educació, la Fundació Jaume Bofill, la Diputació de Barcelona i l’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Lleida.
El director dels Serveis Territorials d’Educació a Lleida, Carles Vega; la regidora d'Educació, Drets Civils, Cooperació i Feminismes de l’Ajuntament de Lleida, Sandra Castro; la coordinadora del Programa Magnet, Roser Argemí; el director de l’escola Camps Elisis, Jordi Porta; i el responsable de Formació de la Demarcació de Lleida del COAC, Lluís de la Fuente, van presentar el projecte el 19 de novembre a l’escola Camps Elisis.
L’aliança de l’escola amb el COAC es va iniciar el curs passat i es basa en la nova proposta educativa del COAC, l’ArquiEscola, que té per objectiu acostar l’arquitectura a les aules, tot fomentant el creixement d’un pensament crític ciutadà que permet reflexionar i intervenir responsablement en la construcció i transformació dels espais que habitem.
“Magnet, aliances per a l’èxit educatiu” és un programa que involucra centres educatius i institucions de referència en projectes educatius innovadors i de qualitat. L’objectiu és acompanyar els centres educatius en el desenvolupament de projectes portats a terme en aliança amb una institució de referència.
Les institucions que hi participen són institucions capdavanteres en un camp de coneixement específic (ciència, tecnologia, art, comunicació audiovisual, etc.) que tenen un compromís educatiu amb la societat, i una gran capacitat de transferir innovació i coneixement.
El programa s’adreça especialment a aquells centres amb potencial de millora i que tenen un equip docent compromès i amb motivació per desenvolupar projectes d’innovació.
El projecte de l’escola Camps Elisis
L’escola Camps Elisis ha vist com una gran oportunitat participar en el programa Magnet en aliança amb la Demarcació de Lleida del COAC com a partner. El projecte educatiu de l’escola pretén el desenvolupament integral de l’infant promovent metodologies globalitzadores, on es desenvolupin les habilitats comunicatives, la complicitat amb l’entorn, la pràctica de la ciència i l’ús responsable de la tecnologia tenint en compte criteris ambientals, la vessant artística i creativa, la solidaritat i el respecte en un entorn de col·laboració i aprenentatge entre iguals.
L’aliança entre l’escola Camps Elisis i el COAC dona un caire nou a la visió de l’entorn, prenent l’arquitectura com a eix vertebrador de l’aprenentatge. L’alumnat del centre observa el barri i la ciutat des de la vessant urbanística i social i destaca que l’espai que habita i utilitza ha de ser agradable, acollidor i adaptat a les necessitats dels seus habitants. També ha de ser sostenible i respectuós, ha de tenir un disseny especial, artístic i innovador, ha de tenir en compte la diversitat, la petjada cultural i històrica i ha de fer ús dels avenços tecnològics que evolucionen per millorar la vida de les persones.
Aquesta visió només es pot treballar a través dels projectes on es van descobrint les interconnexions dels aprenentatges que s’utilitzen per aconseguir un objectiu comú amb la col·laboració de tots els membres del grup. En aquest sentit, l’aprenentatge incorpora la voluntat de conèixer com treballen els arquitectes, què es plantegen quan han de fer una construcció, com estan ordenats els edificis i els carrers, quins elements vegetals es troben caminant cap a l’escola, com és i com podem millorar els espais d’aprenentatge, per aprendre millor... En totes aquestes descobertes ens hi acompanyen les arquitectes de la demarcació de Lleida del COAC, que treballen amb els nens i que assessoren els mestres.
El lema que resumeix la tasca educativa de l’escola és “Construïm junts!”. És la idea de construir amb materials, però també amb idees compartides entre tots. Aviat l’escola haurà d’ampliar l’edifici per encabir una nova línia, amb més nens i nenes. És una bona oportunitat per construir junts. L’escola es proposa que els infants i les famílies donin el seu punt de vista als arquitectes i que aquests acullin les propostes en la nova construcció. D’aquesta manera s’afavoreix la creació d’espais diferents, més agradables i més funcionals per a les noves maneres d’aprendre. La creativitat, la construcció, la creació formen part d’aquest nou projecte Magnet, que donarà a l’escola un aire nou.