Guía d'Arquitectura de Tarragona del segle XX
Presentació de la guia d'arquitectura de Tarragona del segle XX
Sala:
Sala d'Actes de la Demarcació de Tarragona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya
Addtoany:
La Demarcació de Tarragona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya es complau en a convidar-vos a la presentació de la publicació Guia d’Arquitectura de Tarragona del Segle XX que es farà el dijous 31 de maig de 2018 a les 19:30h, a la Sala d’Actes de la Demarcació, c. Sant Llorenç, 20-22.
Intervindran:
Joan Tous Gomà-Camps, president del COAC Tarragona
Antoni Pujol Niubó, patró de la Fundació Privada Mútua Catalana
Carmen Rodríguez Pedret, historiadora de l'art i doctora en teoria i història de l'arquitectura
Jordi Guerrero Fernández, arquitecte i autor del llibre
L’arquitectura i l’urbanisme, a l’igual d’altres disciplines, reflecteixen l’estructura, l’evolució i el pensament de la societat en cada una de les èpoques (inclosa la història més recent). En el cas de Tarragona, són moltes les publicacions que han tractat sobre temes del patrimoni històric, arqueològic, paleontològic, geològic o paisatgístic de la ciutat, però molt poques les que han intentat llegir-ne la història, l’estructura física i la raó de ser a partir de l’arquitectura realitzada durant el segle passat.
Guia d’arquitectura de Tarragona · Segle XX vol omplir aquest buit existent i facilitar el coneixement de la ciutat a través dels fets urbanístics i arquitectònics més rellevants. Un document que, a més de ser una guia d’ús, destinada tant al ciutadà que passeja com al professional que sap apreciar l’arquitectura, també vol oferir una reflexió sobre com s’ha transformat la ciutat de Tarragona des de finals del segle XIX fins als inicis del segle XXI.
Amb un llenguatge senzill i comprensible, amb els mínims tecnicismes i sempre amb un vessant interpretatiu i explicatiu, la guia recull una selecció extensa d’arquitectura des del període que s’inicia amb les manifestacions arquitectòniques del modernisme i el noucentisme, passa pel renovament arquitectònic dels anys trenta (racionalisme, GATCPAC) i el grans projectes dels anys cinquanta i seixanta, i acaba amb les dues grans transformacions urbanístiques de finals de segle, al voltant del Pla Cantallops i la recuperació de la Part Alta.
La selecció i l’anàlisi de l’arquitectura del segle xx a la ciutat de Tarragona és una tasca complexa, ja que en la seva evolució i el seu desenvolupament té un paper important un model territorial molt dispers. En aquest sentit, el treball analitza la ciutat existent des del punt de vista dels diferents teixits o trames que la componen, de manera que no només selecciona les obres molt importants, sinó que també reflecteix els treballs més apreciables i representatius de cada període, intentant mantenir l’equilibri entre les diferents èpoques.
Seguint aquest fil conductor, s’aprofita per incloure-hi –a manera de suggeriment per al viatger– altres arquitectures importants construïdes en poblacions pròximes, com és el cas de l’església de Vistabella i la Casa Bofarull als Pallaresos, de Josep M. Jujol; els apartaments de Josep M. Sostres a Torredembarra; o l’obra d’Antoni Bonet Castellana a Salou.
CRÈDITS:
Edita
Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Demarcació de Tarragona
Recerca, selecció i coordinació
Jordi Guerrero Fernández
Producció i disseny
Josep Anglès Pascual
Documentalista
Neus Reverté (Arxiu del COAC. Demarcació de Tarragona)
Col·laboradors
Joaquín Aguilera, Yáiza Berrio
Correcció i traduccions
Carme Muntané Triginer i Dustin Lagan: e+d | edició disseny
Impressió
Arts gràfiques Rabassa
Agraïments
Lucilú R., Maria Almirall, Ramon Aloguín, Enric Baixeras, Josep M.
Buqueras, Josep Canela, Guillem Carabí, Andreu Carrascal, Jaume
R. Costa, Coia Escoda, Neus Fenollosa, Josep M. Ferran, Josep
Ferrer, Nuria Gil, Josep M. Grandes, Jordi Granell, Raquel Griñó,
Ricard Ibarra, Pau Jansà, Josep Llinàs, Nuria Masnou, Roger Miralles,
Pascual Monravà, Xavier Monteys, Stoyana Zahara, Miquel Orellana,
Anton Pàmies, Jordi Piqué, Agustí Pujol, Antoni Pujol, Víctor Pujol,
Agustí Rehues, Estanislau Roca, Carmen Rodríguez, Xavier Romaní,
Ana Romeo, Jordi J. Romera, Josep Lluís Serven, Joan Tous, Juan
Manuel Zaguirre, Guillermo Zuaznabar, i a tots els autors de les
obres seleccionades.
Fundación Alejandro de la Sota. www.alejandrodelasota.org
Edició patrocinada per:
Fundació Privada Mútua Catalana
24/05/2018