El passat divendres dia 2 de desembre, membres de les juntes dels diferents col·legis professionals que formen la Intercol·legial Tècnica del Bages (enginyers industrials, enginyers tècnics industrials, aparelladors i arquitectes) van poder seguir a peu d’obra l'evolució dels treballs del Pla Phoenix d'Iberpotash a Súria. El projecte Phoenix, amb una inversió ja realitzada a dia d’avui de 280 milions d'euros, és el projecte més ambiciós a nivell de sector primari que s’hagi realitzat mai a Catalunya.
La pedra angular del projecte és la construcció de plantes de cristal·lització per a l'obtenció de sal d’una puresa del 97%, fet que permetrà comercialitzar el que fins ara era un producte de rebuig com és la sal generada en el procés d’extracció de la potassa, i que durant dècades ha erigit els runams salins de Sallent i Súria. La primera d’aquestes plantes de cristal·lització ja està operativa i en fase de posada en marxa i calibratge. Aquest procés innovador permetrà en un primer moment no incrementar els actuals runams salins. La producció total de sal per aquest procediment ja està venuda durant un període de 30 anys a la multinacional AKZO Nobel, a raó de 1,5 milions de Tm any. Aquesta xifra al final dels 30 anys equival al volum total del runam salí del Cogulló de Sallent. En la visita es va poder visitar aquesta primera planta de cristal·lització en les seves fases inicials de producció. Per tal de generar energia per al procés de cristal·lització s’ha construït una subestació elèctrica de 25.000 KW, exclusiva per a la planta i ja en funcionament.
La part més esperada de la visita va ser la rampa de 4,5 Km de longitud i un 20 % de pendent que s’està executant, i que permetrà incrementar la producció de potassa per sobre dels actuals nivells de Sallent i Súria plegats. L'actual producció s’extrau a través del Pou Cabanasses i es transporta en camió fins a la planta de Súria, generant un trànsit de vehicles a través de la població que, amb la rampa acabada, es podrà eliminar.
L’actual explotació de Sallent, quasi esgotada (amb recorregut per a tres anys més com a molt) té els dies comptats i l’extracció es concentrarà a les instal·lacions de Súria. L’activitat a la planta de Sallent està a més condicionada per una sentència que limita el seu termini operatiu fins a mitjans de 2017. El projecte Phoenix inicial contemplava el tancament de Sallent i el traspàs de tota l’activitat a Súria, inclosa tota la plantilla actual de Sallent. Les dificultats tècniques en la construcció de la rampa han endarrerit la data prevista d’acabament fins a mitjans de 2018 en el millor dels casos, el que podria ocasionar un greu perjudici social i d’alentiment de la inversió si la planta de Sallent no pot mantenir la producció fins a l'entrada en funcionament de la nova extracció per la rampa de Súria. Esperem que es pugui resoldre aquest conflicte de dates i es pugui mantenir la producció a Sallent més enllà de la data fixada per la sentència.
La visita a la rampa és espectacular, amb les dues terceres parts ja executades, és a dir 3 km, i una profunditat de 600 m. En la visita d’obra es va poder comentar amb els tècnics responsables el repte que representa la construcció d’aquesta rampa, amb forta pendent i travessant materials molt diversos, amb falles de ruptura geològica i filtracions d’aigua en molts punts, fet que la fa una de les obres d’enginyeria més complexes que s’estan duent a terme en aquests moments a Europa. Malgrat les dificultats tècniques, el ritme avança amb un promig de 3,5 metres diaris, i una secció mitjana de túnel de 42 m2.
Aquests dies està en exposició pública el Pla Director Urbanístic de la Mineria al Bages, que contempla possibles escenaris de futur de la producció de la planta de Súria. Només la comanda de sal d’Akzo Nobel ja necessita de la construcció d’una nova planta de cristal·lització, a afegir a la ja construïda.
La Intercol·legial Tècnica vol agrair a ICL/Iberpotash haver pogut seguir a peu d’obra les inversions del Pla Phoenix, un projecte industrial que de ben segur és el més important de la comarca. Les sinergies derivades de la seva activitat són un actiu potencial de primer ordre per la possibilitat d’implementació d’indústria química derivada i de serveis logístics, aprofitant les infraestructures necessàries per a poder desplaçar un topall futur de la producció conjunta de sal i potassa de fins a 20.000 Tm diàries, davant a les 6-8.000 Tm diàries actuals.