Exposició "Bellvitge 50"
El Grup Bellvitge 50, des de fa tres anys està treballant intensament per poder celebrar els 50 anys dels primers veïns i veïnes que van venir a viure al barri de Bellvitge. (El grup està format per l'Associació de veïns de Bellvitge, Centre d’Estudis de L’Hospitalet, educadors i professionals que viuen i estimen el barri).
En el marc de les diferents activitats que s’estan impulsant, el proper 11 de juny fins a 2 de juliol es presenta al L'espai Picasso del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, Plaça Nova 2 de Barcelona, l’exposició Bellvitge 50.
L’Acte d’inauguració és el dijous 11 de juny a les 19.00.
Aquests 50 anys d’història són prou emblemàtics com per fer una aproximació a la seva evolució. Bellvitge és un conjunt residencial que per la seva dimensió i unitat, es presenta com una peça de referència dins del teixit residencial de l’àrea Metropolitana de Barcelona.
En 10 anys es van arribar a construir uns 10.000 habitatges en el territori agrícola de la Marina, a tocar de l'Ermita que dóna nom al barri. Bellvitge és un referent de producció massiva d’habitatge, racionalització tipològica i constructiva. Cal destacar el rol dels arquitectes Antonio Perpinyà i Xavier Busquets en el desenvolupament dels plans parcials i en la recerca d'un model de ciutat que donés resposta a la urgència habitacional des de l'urbanisme del Moviment Modern. L’exposició presenta un seguit de maquetes que permeten comprendre fàcilment l’evolució. A la vegada, Bellvitge també és un referent en prefabricació pesada, que va permetre la construcció de fins a 8 habitatges al dia.
Cal destacar que l'arquitecte Xavier Busquets, quan estava construint la Seu de Col·legi d'Arquitectes, estava dibuixant els plànols de Bellvitge. És per aquest motiu que ens sembla molt rellevant poder fer l'exposició en aquests espais del COAC.
Però el veritable valor del barri és fruit de les persones que pam a pam, després d’una intensa lluita veïnal han dibuixat el barri d’avui, amb un 90% d'espai lliure per zones verdes i equipaments. Actualment el barri té 135 habitatges/hectàrea, una densitat menor a la prevista de projecte, gràcies a la lluita veïnal que va frenar la construcció de 37 edificis. Es tracta d'una densitat mitja que sorprèn tenint en compte l'alçada dels edificis.
El 50 aniversari vol ser una aproximació objectiva al barri, que permeti deslligar-lo d'una imatge estereotipada que s'ha perpetuat i que no és reflex de la seva realitat actual. Avui Bellvitge és un exemple de integració urbana i social, amb un inqüestionable sentiment de pertinença generalitzat entre la seva població. Esperem que aquesta exposició serveixi a la ciutadania de Bellvitge perpetuar la seva història, i a la resta del país donar a conèixer la veritat d’un barri que té bones lliçons a ser considerades en l’urbanisme i la societat del futur.
Sandra Bestraten – Emili Hormias, arquitectes i professors etsab, epseb – upc
Comissaris de l’exposició Bellvitge50
Després de la inauguració de l'exposició l'11 de juny a les 19 h, es realitzarà una visita al barri de Bellvitge el dissabte 13 de juny a les 12 h . El punt de trobada serà la sortida Metro L1 Bellvitge, davant Merca2, a Rambla Marina.