Principi de no empitjorament del mediambient, DNSH: Economia circular i convocatòries d’ajuts finançades amb Fons NG EU
L’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible adoptada per l’Assemblea General de Nacions Unides (2015), ofereix un marc global de treball a través de la definició de 17 objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a assolir en l’horitzó 2030. En la definició de cada un dels objectius es té cura enl'equilibri entre totes les dimensions del desenvolupament sostenible, lasocial, l’ambiental i l’econòmica.
En les bases del sistema econòmic actual, el cost de l’impacte ambiental (extracció de recursos natural, emissions de gasos d’efecte hivernacle, generació de residus sòlids, ...) no ha estat considerat un element clau ni primordial pel que es fa del tot necessarimodificar les estratègies per fer front als reptes i compromisos assolits envers a la preservació i millora del mediambient, prioritzant una economia baixa en carboni, centrada enla producció a partir del màxim estalvi dels recursos i amb l’optimització del seu valor. (economia circular)
En aquest sentit, el Reglament (UE) 2020/852relatiu a l’establiment d’un marc per facilitar les inversions sostenibles fixa 6 objectius mediambientals, entre els quals hi ha la transició cap a una economia circular. Per a cadascun d’ells, estableix criteris tècnics, per determinar si una activitat econòmica es considera mediambientalment sostenible i no causa perjudici significatiu al medi ambient (DNSH, Do Not SignificantHarm)
La transició cap a una economia circular és una tasca col·lectiva i en el sector de l’edificació precisa del compromís i participació dels diferents agents que hi participen en cada una de les diferents fases. Així des del procés de disseny, d’elecció de solucions constructives, de materials, etc. s’han de posar al centre aspectes tals com: l’augment de la durabilitat, la possibilitat de reparació, actualització i reutilització de productes, la reducció en l’ús de recursos, facilitant la reconversió, el desmuntatge i la deconstrucció, la reducció del contingut de materials perillosos, la reducció dels residus, etc.
Convocatòries d’ajuts finançades amb Fons NG EU i Principi de no empitjorament del mediambient, DNSH
El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència d’Espanya finançat a través dels Fons NGEU, té entre els seus objectius apostar per la descarbonització i, entre d’altres,determina que les actuacions a l’empara del seu finançament han d’estar en consonància amb el principi de no empitjorament del mediambient (DNSH) per als objectius mediambientals establerts al Reglament (UE) 2020/852.
Les diferents convocatòries d’ajuts finançades amb aquests fons, i en el marc del compliment del principi DNSH posen el focusen la transició cap a una economia circular, i en concret en promoure l’ús eficient de recursos, la reducció dels residus i en l’establiment de criteris que afavoreixin el desmuntatge i l’adaptabilitat.
- Pel què fa als residus d’obra, el 70% dels residus en pes (com a mínim), s’han de destinar a reutilització, reciclatge o recuperació.
- En relació al disseny per al desmuntatge i la circularitat, es remet a la ISO 20887 Sostenibilitat en edificis i obres d'enginyeria civil. Disseny per al desmuntatge i adaptabilitat.
És en aquest context que es presenta la següent jornada:
Dijous 20 d’octubre de 2022
Format: presencial (Sala Mirador COAC) i online
12,00h.Presentació
Greta Tresserra, arquitecta (Vocal Sostenibilitat, Innovació i Internacional Junta de Govern COAC)
12,20hTransició cap una economia circular. Reptes i dificultats
Albert Sagrera, arquitecte. (...)
13,10h Presentació eines de suport OCT
Oriol Poch i Montserrat Vilardaga (arquitectes OCT)
13,40hTorn obert de consultes
14,00h Fi jornada