El COAC promou la renovació de l'espai urbà i la lluita contra el canvi climàtic: recupera els vídeos de les jornades [1]

Davant l’emergència climàtica que vivim, des del COAC fa anys que s’ha assumit la responsabilitat i lideratge que tenim els professionals de l’arquitectura per fer front a un repte que ens preocupa com a societat.
Per això, defensem i promovem la renovació dels entorns construïts per millorar la nostra manera de viure i habitar, i volem posar en valor el paper dels arquitectes i l'arquitectura per generar espais sostenibles, inclusius, segurs i resilients.
Amb aquest objectiu, des del COAC s’han organitzat, durant els últims 4 anys, nombrosos debats, conferències, tallers i formacions específiques per conscienciar i aportar al col·lectiu les eines necessàries que ajudin a afrontar aquests reptes globals.
Canvi climàtic
Jornades com Descarbonitzant l’arquitectura [2], els cicles [3]Hàbitat [4] i Repte Climàtic [5], sessions sobre l'Hidrogen verd [6] o bé simposis com la darrera Biennal Internacional del Paisatge [7], per posar alguns exemples, responen al ferm compromís del Col·legi de buscar respostes i seguir actuant, com a col·lectiu, per pal·liar els efectes del canvi climàtic.
Espai públic i regeneració urbana
Exemples recents són els cicles Superilles –en què es va parlar de Mobilitat alternativa [8]; Espai públic i espai col·lectiu [9]; Salut, benestar i canvi climàtic [10]; Ciutadania, dret i valor econòmic [11]; Urbanisme, paisatge i disseny urbà– [12] o Regenerar Barcelona –amb debats sobre 22@ més inclusiu i sostenible [13]; Millora urbanística i ambiental dels barris de Gràcia [14]; Regeneració de barris [15]–; les Festes d'Arquitectura de Les Corts per construir una ciutat més inclusiva [16] i de Ciutat Vella per repensar el Sanatori Antituberculós [17]; la jornada sobre el paper de les dones arquitectes en la Gestió Pública [18]; o els debats interdiciplinaris anuals de l'Àgora d'Urbanisme [19].
Mobilitat i transport públic
En l'aposta per una mobilitat sostenible i per un bon servei de transport públic, el COAC ha organitzat, entre d'altres, les jornades sobre la futura estació de Sants-Barcelona [20] i la reurbanització de la plaça dels Països Catalans [21], o el cicle de debats territorials Vectors de futur, juntament amb FemVallès i la Fundació Bosch i Cardellach, en què es va parlar de Transcendir l'Àrea Metropolitana. 3r túnel de Rodalies pel litoral [3]; Catalunya ferroviària. Regionals en alta velocitat i model de país [22]; i Descentralització de Barcelona i govern metropolità [23].
Així mateix, i com a exercici de responsabilitat envers el nostre patrimoni i de pedagogia envers la societat, s’està duent a terme el Pla Patrimonial: una intervenció de renovació sobre algunes seus col·legials amb alt valor històric. L’actuació respon a la ferma aposta del COAC per la renovació urbana.
Amb la voluntat de crear espais per a les persones, el COAC va també presentar un projecte d'urbanització del carrer Capellans de Barcelona [24], una de les portes d'accés a la seu de Plaça Nova, per esdevenir un espai per a les persones i de defensa del patrimoni arquitectònic.