No t'ho perdis! Juliol 2017 [1]

Aquest és el darrer 'No t’ho perdis' abans de les vacances, i per celebrar-ho us deixarem algunes recomanacions per poder gaudir de la cultura aquest estiu a diverses institucions culturals de Barcelona.
La primera ens porta al CCCB on se celebra una jornada sobre la ciutat i les dones [2], en la qual es parlarà sobre la Nova Agenda Urbana, aprovada l’octubre passat a Quito per les Nacions Unides, i que recull de forma expressa la necessitat d'incorporar la perspectiva de gènere en el desenvolupament urbà i territorial, així com en el conjunt de polítiques urbanes relacionades. La jornada se celebrarà demà 7 de juliol i prendrà la forma de quatre conferències i un debat posterior dirigit per l’arquitecta Zaida Muxí.
La segona activitat proposada succeeix a la mateixa mançana que l’anterior, al MACBA. Allà hi trobarem l'exposició ‘Forensic Architecture’ [3], que explora una manera nova de monitoritzar la violència de l’estat a través del creuament de les dades electròniques deixades pels diversos testimonis dels successos: les diverses filmacions de CCTV o mòbil dels usuaris permeten reconstruir els espais i els successos que allà hi passen amb un enorme grau de precisió que dóna sentit a les denúncies i al treball dels activistes.
La tercera ens porta al Poble Nou, on la nau Oliva Artés del MUHBA allotja una exposició de l’IAAC titulada ‘Living in Future Cities’ [4]. L’exposició prova de respondre, a través del treball dels investigadors internacionals de l’IAAC, a les següents preguntes: Podem programar l’espai que habitem com si fos un organisme viu que respon a les nostres emocions i necessitats, i que creix amb nosaltres? Es poden construir, amb l’ajuda de fabricació digital i de robots autònoms, cases més intel·ligents i autosuficients?
La quarta activitat és el cicle de cinema, ja en curs, sobre ‘Turisme, sol i sexe’ [5] organitzat pel FAD i la Filmoteca de Catalunya. La qualitat de la seva programació fa que no us pugueu perdre les pel·lícules que es projectaran: Jaques Tati (avui mateix) i John Huston. I a més, en pantalla gran.
La cinquena és una instal·lació creada expressament per a l’habitació adjacent a l’entrada de l’Arts Santa Mònica per l’escultora valenciana Lucia C. Pino [6]: acer en diverses qualitats, materials tous, llum, soroll s’assenten a l’espai violentament (deixant evidents els rastres d’aquesta ocupació) i el requalifiquen completament en una instal·lació que canvia amb el punt de vista i amb el temps.
La sisena proposta està directament emparentada amb l’anterior per dos aspectes: comparteix ubicació (Arts Santa Mònica) i és també una instal·lació (bastant més gran que l’anterior, però) concebuda expressament per a aquest espai. I és que el músic Brian Eno [7] ha ocupat tres plantes del centre en una instal·lació d’imatge i música que explora el que ve a ser la seva creació més famosa i popular: la música ambient, aquí associada a algoritmes autogeneratius, patrons hipnòtics d’imatge i so que conviden a passar-hi estona i estona.
Per la setena activitat ens desplaçarem a Montjuïc. Al CaixaForum podreu veure l’exposició ‘Somni o realitat’ [8], una retrospectiva sobre l’influent pintor italià Giorgio de Chirico, un dels artistes més influents del segle XX, present a l’imaginari de molts arquitectes. La mostra permet contemplar creacions de tota la trajectòria de l’artista, des del seu conegut període inicial metafísic, passant pels temes iconogràfics de les dècades posteriors, i les seves investigacions tècniques dedicades a la pintura dels grans mestres, fins a la seva època final neometafísica.
Per tancar les recomanacions tornarem al COAC, on es munta una exposició de la sèrie ‘Col·leccions [9]’ basada no en un arquitecte, com ve sent habitual, sinó en un element: la volta catalana. S’hi exposaran dibuixos sobre el tema des de Guastavino a l’actualitat.
Trobareu més propostes per a aquest estiu a l’apartat Agenda d’Arquitectura del web del COAC.
Molt bon estiu a tothom!