A l’exposició temporal que té lloc a la Fundació Josep Pla de Palafrugell entre el 9 de juliol i el 30 d’octubre de 2021 s’hi pot trobar una reproducció d’una carta de Josep Pla dirigida a l’arquitecte Rafael Masó. En ella Josep Pla li diu, entre altres coses, que, malgrat que no es coneguin personalment, el felicita pel seu sant i li diu que n’ha sentit a parlar d’ell gràcies a en Joan Coromina. Aquesta carta forma part de la correspondència del Fons Rafael Masó que custodia l’Arxiu Històric del COAC, a Girona.
De Palafrugell a París, 1913-1925. Josep Pla i els artistes, una mirada literària, que ha estat comissariada per la historiadora de l’art i doctora en humanitats Mariona Seguranyes, ens ajuda a entendre d’on sorgeix el gust estètic de Josep Pla, amb la influència dels artistes impressionistes i cubistes de l’època. També confirma la relació que Josep Pla va tenir amb artistes establerts a la zona del Baix Empordà que van marcar la seva vida i obra, com Joan Baptista Coromina i Francesc Gimeno; i amb els artistes que va conèixer a París com Enric Casanovas, Domènec Carles, Lluís Mercadé, Joaquim Sunyer o Pere Ynglada.
La correspondència de Rafael Masó
Entre la documentació que forma part del Fons Rafael Masó, que custodia l’Arxiu Històric del COAC de Girona, trobem 626 cartes que va rebre l’arquitecte escrites per la seva pròpia família i, també, per personalitats del món de l’art i de la política de l’època com, per exemple, Josep Puig i Cadafalch, Joaquim Ruyra, Josep Llimona, Mela Mutter, Joaquim Folch i Torres, entre altres.