
Si continuem així, l’any 2100, la temperatura global serà dos graus superior a l’actual i provocarà, d’acord amb els experts, catàstrofes irreversibles. Per evitar-ho, el sector públic i el privat han d’impulsar plans concrets i realistes, així com motivar un canvi d’hàbits individuals i col·lectius. L’objectiu és clar: reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle en un 45% durant els pròxims deu anys i a zero el 2050.
Davant d’això, els arquitectes assumim la nostra responsabilitat i lideratge i ens comprometem amb el futur del planeta, tal com es va posar de manifest amb la declaració d’emergència climàtica i ambiental impulsada per l’Observatori 2030 i a la qual el COAC s’hi va adherir.
Ara, coincidint amb la declaració d’emergència climàtica de l’Ajuntament de Barcelona i de la celebració de la primera Cimera Catalana d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya, en la qual participem, publiquem els nostres compromisos globals per fer front al canvi climàtic:
FORMACIÓ, INNOVACIÓ I CONEIXEMENT
A través de la formació i la innovació, el COAC posa a disposició dels professionals el coneixement necessari per liderar les transformacions necessàries per combatre l’escalfament global i millorar la salut i qualitat de vida de les persones.
- Formació continua i especialitzada als arquitectes col·legiats d’acord amb el programa formatiu de l’Escola Sert, que contempla sostenibilitat, eficiència, rehabilitació energètica, benestar i salut, entre d’altres.
- Formació, tant en línia com en el territori, per a garantir que el màxim número de col·legiats pugui realitzar-la.
- Elaboració de guies i contingut especialitzat per als arquitectes.
- Difusió, mitjançant les agrupacions i els grups de treball, de bones pràctiques per fomentar el coneixement en matèria de sostenibilitat.
ORGANITZACIÓ
En els darrers anys, el COAC ha anat avançant cap a la implantació de noves línies de treball amb la voluntat de disminuir les emissions contaminants, donant exemple sobre la importància de la renovació urbana, com ha estat a través de la renovació de l’edifici de Plaça Nova, que enguany es replica a altres demarcacions. Amb aquest objectiu, es posa en marxa un seguit d’actuacions per reduir la petjada ecològica de l’activitat diària del Col·legi i així poder revertir-la.
- Adequació dels edificis del COAC per fer-los més eficients energèticament, a partir de l’elaboració d’un Pla Director Patrimonial consistent en una auditoria tècnica ambiental dels edificis del col·legi, així com en la introducció de mesures i mecanismes destinats a millorar l’eficiència dels espais.
- Incorporació, en el procés de verificació documental del visat, de l’existència de la certificació energètica, d’exigències d’estalvi energètic (limitacions de demanda i de consum), de criteris ambientals i d’ecoeficiència i d’instal·lacions d’autogeneració energètica.
- Consideració de la sostenibilitat com un pilar clau en les campanyes d’informació i divulgació, dirigides a la ciutadania, sobre temes relacionats amb l’arquitectura, l’urbanisme, la salut, etc.
- Desenvolupament d’una política de material informàtic que redueixi els consums.
- Compensació de les emissions de carboni dels desplaçaments dels ponents i participants en els actes COAC.
ALIANCES
És fonamental sumar esforços per fer front a l’escalfament global. El COAC vol ser part activa en el debat sobre ciutats, territori i canvi climàtic.
- Col·laboració amb empreses i administracions amb l’objectiu de difondre i incorporar la sostenibilitat en l’exercici intern i extern del COAC.
- Participació en taules tècniques, del sector i de l’administració per vetllar per la incorporació dels criteris de sostenibilitat en la professió.
- Suport i adhesió a les iniciatives destinades a visibilitzar l’escalfament global i el paper dels arquitectes en la seva mitigació.