El Paratge de Tudela, Premi COAC a treballs de batxillerat 2018
El Premi COAC de recerca sobre Arquitectura, Urbanisme i Ciutat 2018 ha estat pel projecte “Paratge de Tudela, la immensa catedral geològica” de Gemma Noguer Alavés, de l’Institut Cap Norfeu de Roses.
El passat 15 de juny, la sala d’actes de les facultats d’Infermeria i Medicina de la Universitat de Girona va acollir el lliurament dels premis a treballs de recerca d’estudiants de batxillerat que organitza el Consell Social de la Universitat de Girona, i on la Demarcació de Girona atorga el Premi COAC de recerca sobre Arquitectura, Urbanisme i Ciutat.
En aquesta edició, on s’han premiat un total d’onze treballs, el Premi COAC ha estat pel projecte “Paratge de Tudela, la immensa catedral geològica” de Gemma Noguer Alavés, de l’Institut Cap Norfeu de Roses. Partint de la pregunta Es pot restaurar un paisatge destruït per l’acció de l’home?, l’estudiant fa un recorregut pel que va significar la construcció del Club Med, i com es va portar a terme la recuperació del Paratge de Tudela, analitzant els dos projectes per arribar a la conclusió que part de l’èxit del projecte de restauració del Paratge de Tudela realitzat pel paisatgista Martí Franch, rau en la cura que l’arquitecte Pelayo Martínez va tenir amb el projecte i la construcció, en un paisatge privilegiat, del complex de vacances Club Med al Cap de Creus.
Els altres deu treballs que pertanyen als àmbits d’humanitats i ciències socials; tecnologia; ciència; processos industrials sostenibles; innovació industrial; arts visuals i escèniques; i salut i esport, els van rebre els estudiants Bernat García i Bruna Gabarró (de l’institut Antoni Pous i Argila de Manlleu), Anna Masmartí (INS de Vilafant), Berta Gomes (INS Frederic Martí i Carreras de Palafrugell), Eloi Quintana (INS Pla de l’Estany), Oriol Oliveras (INS de Celrà), Jordi Brias (INS Frederic Martí i Carreras), David Esteba ( INS Carles Rahola de Girona), Martina Cots (INS Bosc de la Coma d’Olot) i Oriol Serra (INS Cap Norfeu de Roses). Consulta en aquest enllaç els altres premis.
L’acte va comptar amb la presència de la presidenta del Consell Social, Rosa Núria Aleixandre; la vicerectora de Recerca i Transferència de Coneixement, Dolors Capellà; la vocal de Formació de la Demarcació de Girona del COAC, Neus Roca; la directora de l’Escola Politècnica Superior, Maria Àngels Pèlach; el director de l’Escola Universitària ERAM, Miquel Bisbe; el director del Grau en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport de l’Escola Universitària de la Salut i l'Esport, Adrià Martín López; i Joaquim Tarrés col·laborador de la Càtedra de Processos Industrials Sostenibles.
La cofundadora de l'empresa Llagurt, Ingrid Rahola, diplomada en Empresarials i graduada en Psicologia, va reflexionar sobre la importància del fet de formar-se, d’aprendre de tots els actes de la vida, i va encoratjar als estudiants a no deixar de tenir ganes de saber, a la conferència que realitza un professional en aquests premis.
Els premis a treballs de recerca d'estudiants de batxillerat
El Consell Social de la Universitat de Girona (UdG) organitza els premis a treballs de recerca d’estudiants de batxillerat amb la col·laboració de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), el Patronat Politècnica, la Càtedra de Processos Industrials Sostenibles, l'Escola Universitària ERAM i l'Escola Universitària de la Salut i l'Esport (EUSES). Aquests premis volen promoure i potenciar la recerca entre els joves en un àmbit de proximitat entre l’ensenyament secundari i la UdG. Com a novetat, aquest any s’ha creat un nou guardó en l’àmbit dels processos industrials sostenibles, promogut per la Càtedra de Processos Industrials Sostenibles.
Els guanyadors obtenen un ajut per l'import dels crèdits matriculats en el primer any d'alguna de les titulacions oficials ofertes per la Universitat de Girona, per al curs acadèmic 2018-2019, fins a un màxim de 1.800 euros, en el cas que l'estudiant no tingui matrícula gratuïta, o una reducció equivalent al preu públic en la matrícula als centres adscrits a la UdG EUSES i Escola Universitària ERAM. A més, es difondran els treballs i es farà una aportació econòmica per adquirir llibres, música, material educatiu o informàtic repartida entre l’estudiant, el tutor i el centre de secundària on s’ha dut a terme el treball.