BIM, una metodologia de treball col·laborativa i transformadora
Els agents implicats en el procés constructiu estan incorporant un procediment de treball innovador amb un gran potencial transformador on l’eix principal d’aquest canvi és la metodologia BIM.
Els agents implicats en el procés constructiu están incorporant un procediment de treball innovador amb un gran potencial transformador. L’eix principal d’aquest canvi és la metodologia BIM (Building Information Modeling), una metodologia per a la gestió de projectes a través d’un model virtual 3D paramètric. El BIM posa en comú la tasca d’arquitectes, especialistes d’estructures, constructors i fabricants, enginyers industrials i civils en un entorn de treball col·laboratiu nou, amb tota la informació necessària concentrada en bases de dades connectades. En conseqüència, permet a l’ecosistema de l’edificació operar amb una gran eficiència en les fases de disseny, construcció, ús i manteniment.
L’eficiència del BIM es basa, en termes generals, en una reducció de costos i dels temps de disseny i de producció. així, per exemple, permet una integració més ràpida i precisa de tota la documentació del projecte i del procés constructiu. De la mateixa manera, si es modifica algun paràmetre del model durant la fase de disseny, el programari calcula i optimitza automàticament les noves condicions de treball. Amb aquestes potencialitats transformadores tan grans, així com moltes altres, no ha de sorprendre que el BIM sigui ja una realitat a molts països d’arreu del món com Anglaterra, Brasil, Perú, Colòmbia i els Estats Units.
El cas espanyol: un procés lent i centrat en el disseny
A l’Estat espanyol la introducció del BIM és encara minoritària i s’està centrant en la fase de disseny, segons una enquesta realitzada el passat mes de maig pel CSCAE (Consejo Superior de Colegios de Arquitectos de España). L’enquesta conclou que el grau d’implementació és baix entre els estudis d’arquitectura, sobretot en oficines de mida petita. Només l’utilitza el 40% dels enquestats. Així mateix, l’estudi també mostra que tot just un 24% col·labora a través de sistemes BIM amb altres professionals que intervenen en el procés d’arquitectura. La implantació en el conjunt del sector de l’edificació, per tant, s’està realitzant paulatinament. Tanmateix, aquesta dada es reflecteix en el fet que el BIM s’utilitza principalment en les etapes del projecte més vinculades a la concepció i el disseny arquitectònics.
Marcos Luengo, president de l’Instituto de Estudios Superiores de Ingeniería y Empresa (IDESIE Business School), creu que la construcció, la gestió i el manteniment són àrees molt interessants en l’àmbit del BIM, però que estan poc explorades a Espanya. «Hi ha constructores importants, com Ferrovial, Acciona o Dragados, que tenen departaments que treballen ja amb BIMn focalitzats en projectes pilots i en col·laboracions internacionals.»
Un procés similar es dóna en el sector del facility management (FM), el qual ha rebut amb interès el BIM i veu de bon ull les seves prestacions i avantatges. No obstant això, Luengo afirma que «les solucions enfocades a l’FM existents en el mercat estan orientades a les grans empreses, i el teixit empresarial espanyol està integrat majoritàriament per pimes». Es tracta, doncs, d’un gran repte per a les empreses de software.
Formar-se per adaptar-se a un canvi anunciat
Malgrat la lenta implantació, l’entorn empresarial està demanant incorporar el BIM en tots els processos, una exigència que serà assumida massivament en un futur a curt termini. Per tant, l’arquitecte «s’haurà d’adaptar sí o sí a aquesta nova metodologia de treball que li vindrà imposada pel client», vaticina Luengo. La Generalitat de Catalunya, que crearà una Comissió Interdepartamental, i el Ministeri de Foment estan impulsant accions per accelerar la implantació del BIM i adaptar-se com més ràpid millor a aquesta transició, similar a la viscuda quan es va passar de la taula de dibuix a l’actual metodologia 2D.
En aquest context, l’Escola Sert COAC i IDESIE organitzen la segona edició del postgrau dedicat al BIM. En aquesta ocasió, el curs està dirigit especialment al perfil professional de l’arquitecte i, igualment, orientat cap a les diferents oportunitats laborals que podrà desenvolupar.
«L’objectiu del curs és capacitar l’arquitecte perquè entengui, primer, quin és l’ús real que li pot donar al BIM en el seu dia a dia, quins són els beneficis que obtindrà i, en segon lloc, operar en l’entorn BIM complet». Per tant, l’alumne estarà capacitat per implantar el BIM en un estudi d’arquitectura, en una empresa i, fins i tot, en un departament de l’Administració pública, és a dir, que podrà liderar canvis en les organitzacions i estructurar projectes en un entorn col·laboratiu.
Postgrau en Projectes BIM: Usos i implantació
Data d'inici: 14/12/2016
Durada: 142 hores
Format: Curs presencial i per videoaula a través d'internet