El passat dissabte 12 d'octubre, la Delegació del Vallès va organitzar el taller d'arquitectura "Construïm una església romànica", amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni, i en col·laboració amb el Museu de Terrassa.
El taller estava dividit en dos grups, de 3 a 7 anys i de 8 a 12 anys, per poder realitzar-hi activitats pedagògiques adaptades a les dues franges d'edat.
L'activitat estava dividida en tres tasques: la primera, dibuixar les esglésies de la Seu d'Ègara. Un cop lliurat paper i llapis de colors, els infants podien triar des de quina perspectiva volien dibuixar lés esglésies. Com a segona tasca, calia passar del dibuix a la maqueta. La Delegació va preparar un retallable, adaptat al temps de què disposaven, perquè poguessin donar-li volum al seu projecte. Un cop finalitzat, només quedava començar a construir l'església.
Una desena d'arquitectes del Vallès es van oferir voluntaris per realitzar aquest taller i van explicar als assistents una introducció al món de l'arquitectura, la importància dels oficis com el del mestre d'obra, el fuster, ferrer, picapedrer, aiguader, aparellador... Després de l'explicació teòrica, els dos grups van començar a fer una sèrie d'exercicis sobre orientació (com ho feien els antics, mitjançant eines molt simples i l'ajut del sol, per a trobar els punts cardinals i orientar cap a l'est les esglésies). Entre altres exercicis, també vam fer un replanteig utilitzant eines d'època, construïdes per nosaltres mateixos: un escaire gran, un compàs fet amb soga i guix, un plom, una cintra per fer un arc de mig punt... com a l'època medieval, el replanteig el vam fer usant mides molt humanes (palmells, braces, peus, colzes...).
Els infants van poder experimentar la construcció de murs a trencajunts, d'un arc amb dovelles, la importància dels contraforts, dels dentells... Tota una experiència per a ells que durant més de dues hores van gaudir, com a protagonistes, de les fases de construcció, des del dibuix a paper fins al treball a peu d'obra.
Entenem que un dels objectius del Col·legi ha de ser, cada cop més, apropar-nos a la ciutadania i, per a aconseguir-ho, hem de difondre la nostra feina i el nostre coneixement. I què millor que començar pels infants?
Vídeo de la jornada: