La Demarcació de Barcelona de COAC hi participa amb dues propostes principals, les Festes d’Arquitectura i Arquitectura a les Aules. D’entre les Festes, en aquesta edició destaca la de Les Corts, que aposta per un Campus Sud a la Zona Universitària més obert a tothom, on generar noves sinergies entre els universitaris i la ciutadania en general.
L’objectiu de les Festes d’Arquitectura i Arquitectura a les Aules, que es preparen al llarg de tot l’any, és acostar la figura de l’arquitecte a “peu de carrer”, ja sigui entrant a les aules de les escoles, els instituts o universitats. Amb aquestes activitats els arquitectes també aspiren a convertir-se en depositaris de la memòria col·lectiva, per encarregar-se de compartir tots aquests coneixements amb la resta de la ciutadania.
Les Festes d’Arquitectura
Com en les edicions anteriors de la Setmana d’Arquitectura, se celebraran 10 Festes d’Arquitectura, una per cadascun dels districtes de Barcelona: Sants-Montjuïc, Eixample, Nou Barris, Sant Andreu, Gràcia, Sant Martí, Sant Gervasi, Horta-Guinardó, Ciutat vella i Les Corts. Totes les festes estan organitzades pels Grups d’Arquitectes de cadascun dels districtes, que compten a més amb el suport d’altres entitats de barri, universitats, escoles, i la xarxa veïnal, entre d’altres.
Entre les diferents activitats, les Festes inclouen exposicions, visites guiades, debats, xerrades sobre la memòria, reivindicació del valor patrimonial de diferents edificis, concerts, etcètera. Amb aquestes Festes, la Demarcació de Barcelona de COAC vol posar en valor elements arquitectònics de la ciutat, així com la professió de l’arquitecte i la seva funció social.
En aquesta primera edició del Model, Festival d’Arquitectures, destaca la Festa de les Corts que se celebrarà el 14 de maig pel matí. Organitzada pel Grup d’Arquitectes de Les Corts de COAC, i l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) i la Universitat Politècnica de Catalunya, es proposa treballar per un campus universitari més verd i inclusiu, afavorint la interacció amb els diferents estudiants universitaris i la població en general, amb la creació d’espais culturals i d’aprenentatge oberts a tothom.
Arquitectura a les Aules
Per una altra banda, a través de l’ArquiEscola, el programa educatiu del COAC que impulsa activament el coneixement de l’arquitectura entre infants i joves, s’organitza la quarta edició d’Arquitectura a les Aules, en la que participaran més de 125 arquitectes que faran 260 tallers en 80 centres educatius d’arreu de Barcelona. La proposta ofereix tallers i xerrades perquè els alumnes dels centres educatius de primària i secundària de l’àmbit de la Demarcació de Barcelona puguin observar, pensar i actuar seguint el fil de l’arquitectura del seu entorn més immediat. Les activitats tenen una durada de dues hores i se celebren dins de l’horari lectiu.
Enguany, els tallers versen entorn de 4 grans eixos temàtics: Diversitat funcional-accessibilitat-gènere; Identitats i descoberta de l’entorn; Repensar els espais educatius interiors i exterior, i Sostenibilitat i salut. Aquests tallers tindran lloc al llarg de tota la duració de Model, Festival d’Arquitectures.