La Demarcació de Lleida del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya ha entregat, el dijous 8 de juny a la sala de la Canonja de la Seu Vella, els premis de la 6a Mostra d'Arquitectura de les Terres de Lleida i del 6è Premi Ignasi Miquel per a joves arquitectes, on es distingeixen les obres més significatives en l'àmbit de la província de Lleida, acabades entre el 2019 i el 2022. L’acte ha comptat amb la presència del degà del COAC, Guillem Costa Calsamiglia; el president de la Demarcació de Lleida del COAC, Lluís de la Fuente; i el director del Consorci del Turó de la Seu Vella, Joan Baigol.
Tot seguit, a la mateixa ubicació s’ha inaugurat l’exposició amb les obres seleccionades de la Mostra, que es podrà visitar fins al 30 de juliol, i també s’ha presentat el catàleg del certamen.
El jurat de la 6a Mostra d'Arquitectura de les Terres de Lleida i del 6è Premi Ignasi Miquel, format pels arquitectes Bet Capdeferro, Ignacio García i María González, ha distingit obres dels arquitectes Mercè Bosch; Juan Fernando Ródenas, Carlos Gonzalvo i Gillermo Zuaznabar; Jaume Farreny; Antoni Martí; Rosa Solanellas, i de l’estudi Arqbag, format per Bernat Colomé, Marc Diaz, Adrià Vilajoana, Jordi Mitjans i Alfonso Godoy. Les obres guanyadores i finalistes s’han triat entre els 56 treballs rebuts en la convocatòria oberta.
L'objectiu de la Mostra d'Arquitectura de les Terres de Lleida és difondre l'arquitectura més rellevant realitzada a les comarques de Lleida i s'estructura en sis modalitats. Pel que fa al Premi Ignasi Miquel per a joves arquitectes, distingeix les obres més representatives construïdes pels joves arquitectes, acabades l’1 de gener de 2019 i el 31 de desembre de 2022 en l'àmbit de la Demarcació de Lleida.
A continuació es detallen les obres guanyadores en les diferents modalitats:
1. Intervencions de nova planta d’ús públic
Premi desert
2. Intervencions de nova planta d’ús residencial
Obra premiada: Habitatge unifamiliar entre mitgeres, Balaguer
Autoria: Mercè Bosch
El Jurat destaca l'habitatge unifamiliar entre mitgeres a Balaguer per la seva claredat, aposta constructiva actualitzada de l'ús de materials com la tapia i la fusta, així com l'ocupació de l'espai a la parcel·la mitjançant l'organització serena dels volums del programa, creant intimitat i diàleg entre ells i la vegetació dels patis.
3. Intervencions de restauració, rehabilitació o reforma
Obres premiades ex-aequo: Reconversió de magatzem agrícola en habitatge i estudi, Vallbona de les Monges, i Cal Fuster, Santa Maria de Meià
Autoria: Juan Fernando Ródenas, Carlos Gonzalvo i Gillermo Zuaznabar, i Arqbag (Bernat Colomé, Marc Diaz, Adrià Vilajoana, Jordi Mitjans i Alfonso Godoy), respectivament.
El Jurat premia ex aequo a dos projectes que fan un ús estratègic del buit com a eina de diàleg entre la construcció existent i la nova. Ambdós amb un programa precís d'espais definits per la seva materialitat i per l'ús de la il·luminació zenital, que aconsegueixen posar en valor les qualitats de les permanències constructives.
4. Intervencions en espais exteriors urbans o de paisatge
Obra premiada: Horta de Ratera, Alguaire
Autoria: Jaume Farreny
El Jurat premia el projecte Horta de Ratera, una intervenció austera que mitjançant l’ús precís de tres materials: acer, ceràmica i fusta aconsegueix unir escales tan diferents com la del territori i la de la petita construcció agrícola. Amb una mínima intervenció es dilueixen els límits entre paisatge i construcció.
5. Intervencions en espais interiors
Obra premiada: Consolidació del cimbori i espai central de la capella de Sant Tomàs de l’església de Sant Domènec, Cervera
Autoria: Antoni Martí
El Jurat premia la consolidació estructural i el condicionament acústic del cimbori de la capella de Sant Tomàs per resoldre el problema estructural i acústic amb un gest únic: la construcció d’una estructura lleugera suspesa capaç d'evocar la imatge originària de la capella.
6. Intervencions efímeres
Obra premiada: Dos llocs i un poema / escenografia “Poema de l’Home”, Lleida i la Pobla de Cérvoles
Autoria: Jaume Farreny
El jurat premia aquest treball al claustre de la Seu Vella per la seva capacitat evocadora en traslladar el poema de Guillem Viladot al paisatge, emfatitzant la seva condició visual, i pel disseny d'un sistema reversible i reutilitzable de suport que després trasllada a la natura de la Vinya dels Artistes.
7. 6è Premi Ignasi Miquel
Guanyadora: Exposició 5a Mostra d’Arquitectura de les Terres de Lleida, Lleida
Es concedeix el 6è Premi Ignasi Miquel a l’arquitecta Rosa Solanellas, en destacar i valorar el Jurat el seu delicat sistema de cavallets i suports expositius realitzats amb lleugers llistons de fusta i el seu assemblatge enginyós que li confereix una remarcable esveltesa. El projecte, amb la seva senzillesa i precisió constructiva, demostra una gran maduresa.