
Si continuem així, l’any 2100, la temperatura global serà dos graus superior a l’actual i provocarà, d’acord amb els experts, catàstrofes irreversibles. La Cimera del COP25, que es realitza aquests dies a Madrid, busca evitar aquesta situació amb plans concrets i realistes per part del sector públic i privat, però també motivar un canvi d’hàbits individuals i col·lectius. L’objectiu és clar: reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle en un 45% durant els pròxims deu anys i a zero el 2050.
Els arquitectes assumim la nostra responsabilitat i lideratge. I és per això que, des del Col·legi, impulsem el canvi dins i fora de casa nostra. A nivell intern, hem declarat la guerra al plàstic, però també a l’ús abusiu del paper i als productes tòxics. Disposem de punts de reciclatge selectiu a totes les nostres demarcacions i estem treballant amb la transformació digital per ser més eficients i sostenibles.
A nivell extern, hem engegat el Pla Patrimonial. Un exercici de responsabilitat envers el nostre patrimoni i de pedagogia envers la societat. Amb aquest pla, donem exemple sobre la importància de la renovació, intervenint en uns edificis que són patrimoni destacat a les ciutats on s’ubiquen, amb alt valor històric i reconeguts per la ciutadania. A aquestes intervencions s’hi suma la renovació de l’edifici de Plaça Nova, finalitzada el 2017 que, gràcies a la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la façana, ja suposa quasi un 50% d’estalvi energètic i una reducció d’emissions de 5.616 kg de CO2/any.
Aquesta actuació global en el patrimoni col·legial s’integra en la ferma aposta del Col·legi per la renovació urbana, que permet actualitzar els edificis amb les prestacions pròpies del segle XXI: sostenibilitat mediambiental, salut i confort dels usuaris i reducció de la despesa tant de consum com de manteniment. En tots aquests àmbits la nostra professió té un paper clau, i és per això que el COAC treballa.