Conferència "El lugar del fuego y el sol en la obra del arquitecto José Antonio Coderch
El Departament de Cultura de la Delegació Garrotxa-Ripollès col·labora amb Lluèrnia, festival del foc i la llum d’Olot, amb la conferència “El lugar del fuego y el sol en la obra del arquitecto José Antonio Coderch”, a càrrec d’Antonio Armesto Aira, el divendres 11 de novembre de 2016, a les 18 hores.
L'arquitecte J. A. Coderch va projectar i va construir cases per a clients burgesos i habitatges per a obrers, promoguts per organismes estatals. Certs problemes pràctics, comuns en totes les obres, com ara evitar la intrusió, protegir la privacitat, temperar la incidència solar, escalfar l'interior domèstic i il·luminar quan és fosc, van donar lloc a uns estris que van esdevenir ben aviat models de la seva obra arquitectònica, objectes de reacció poètica per la seva imaginació. La lleu substància material d'aquests objectes es va desplegar en lliçó espacial, en límits que van modular la llum i la calor, el sol i el foc, en una manera arquetípic insospitat.
Antonio Armesto Aira és doctor arquitecte per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona. Actualment és professor del Departament de Projectes Arquitectònics de la Universitat Politècnica de Catalunya i professor titular de la mateixa universitat. Entre 2002 i 2009 va ser director i professor del Màster Arquitectura: Crítica i Projecte de la Fundació Politècnica de Catalunya (UPC).
La seva obra arquitectònica ha estat publicada en revistes i llibres a Barcelona, Madrid, Milà, Roma i Tòquio, i ha participat en la Triennale di Milano en les edicions de 1973 i de 1995, i en diverses exposicions. Ha obtingut diversos premis d'arquitectura i per la seva tasca investigadora.
És redactor en diverses revistes d'arquitectura com 2C Construcció de la Ciutat, 3ZU i Quaderns d'Arquitectura i Urbanisme, i membre del comitè científic de les col·leccions Theoria (Florència) i ARCHITETTURA (Bologna).
Ha publicat llibres i monografies d'arquitectura, entre les que destaquen: José Antonio Coderch, Col·lecció "Clàssics del disseny" (Barcelona 2008) i Escrits fonamentals de Gottfried Semper. El foc i la seva protecció (Barcelona 2014), així com nombrosos capítols de llibres, i assaigs i articles en revistes d'arquitectura i en la premsa diària.