El mes de maig convida a passar estones llargues al carrer, gaudint del bon temps i de la nostra ciutat. Enguany, a més, se celebra a Barcelona la Setmana d’Arquitectura, coincidint amb la fira Construmat i l’entrega del Premi Mies van der Rohe. L'article d’aquest mes destaca algunes de les activitats de la Setmana d'Arquitectura, i les complementa amb unes quantes iniciatives més repartides per la nostra geografia.
En primer lloc l’arquitecte extremeny Justo García Rubio, autor d’una obra més que singular, impartirà una conferència a la UIC School of Architecture el proper divendres 5 de maig en el marc del Seminari d’Arquitectures Genètiques. El tema és la forma lliure, l’estructura i la tecnologia digital: una bona oportunitat per sentir una lliçó de l’autor de la celebrada estació d’autobusos del Casar de Cáceres.
La nostra segona proposta és una altra conferència que es pronunciarà l'11 de maig a la seu del COAC de Tarragona, a càrrec del Grupo Aranea, un estudi multidisciplinar assentat a Alacant. El Grupo Aranea ens parlarà dels seus darrers projectes vinculats al paisatge, com el Valle Trenzado d’Elx, un conjunt de passarel·les sobre una falla urbana de 40 metres al centre de la ciutat que l’enllaça amb una part del Palmeral i ha esdevingut una de les noves icones d'Elx.
La tercera proposta ens porta a Castellar de n’Hug, en ple Prepirineu català. A la fàbrica Asland, projectada i construïda per Rafael Guastavino, es proposen dues jornades sobre la volta catalana: una primera jornada amb conferències i intervencions teòriques, que culmina amb una visita al Museu del Ciment Asland, i una segona jornada pràctica on es proposa la construcció de la volta d’una escala de cargol. Les jornades se celebraran el 12 i 13 de maig.
Com a quarta activitat, proposem l'exposició "1416-1417. La Catedral de Girona, una o tres naus?", que es pot visitar al COAC de Girona fins al 21 de maig. La mostra explica la consulta que des del Capítol es va fer a un grup de dotze arquitectes catalans i francesos que van donar la seva opinió per a la resolució de l’ampliació de la Catedral de Girona, amb una única nau o amb tres naus. Va guanyar la primera opció i el resultat va ser una catedral de nau única, la més ampla mai construïda en estil gòtic. La Catedral és just al costat del Col·legi i la visita es pot complementar, per tant, experimentant aquesta nau in situ.
De la Setmana d’Arquitectura, que se celebra a Barcelona del 20 al 26 de maig, en destaquem dos activitats especials: els cicles de cinema i les rutes guiades. S’organitzen dos cicles de cinema simultanis i complementaris: Arqu[in]FILM i Barcelona de Pel·lícula. El primer inclou documentals d’arquitectura de temàtica diversa, i el segon és un cicle de pel·lícules de ficció filmades a la ciutat de Barcelona. Algunes d’elles (com "Los Tarantos" o "Todo sobre mi madre") constitueixen documents d’excepció per entendre la ciutat i conèixer com grans cineastes l’han viscut. Trobareu la llista completa de projeccions a l’Agenda d’Arquitectura. Pareu atenció!
La Setmana d’Arquitectura proposa també una sèrie d’itineraris temàtics per Barcelona: els "Arquitectours". Amb aquestes rutes guiades, algunes a peu i algunes en bicicleta, explorarem àrees com els Tres Turons, els interiors d'illa de l'Eixample convertits en jardins públics, o els canvis urbanístics més recents a Sant Andreu i la Sagrera. La llista completa de rutes és també a l’Agenda d’Arquitectura.
Una altra activitat destacada és la conferència que impartirà l'arquitecta Zaida Muxí a Terrassa, sota el títol “Leonardo, també urbanista”. Aquesta xerrada s'emmarca en l’exposició temporal “Leonardo da Vinci: el geni i els invents”, que es pot veure al MNACTEC fins al 30 de juny.
Finalment, si ens movem a Amposta podrem visitar l’exposició "Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya" al Museu de les Terres de l’Ebre, que mostra arquitectura tradicional no només de la zona de l’Ebre, sinó de tot el principat, tot i posant en valor exemples propers com la pedra en sec, les barraques, les coeteres del Delta o els masos dels Ports.
Podeu trobar informació actualitzada sobre aquests i altres esdeveniments a l’apartat Agenda d’Arquitectura del web del COAC, així com al butlletí electrònic que enviem cada dijous.